Lag och rätt på nätet

I samband med juridikkursen i samhällskunskapen var jag inbjuden en dag för att tala om lag och rätt på nätet. Vilka lagar är speciellt viktiga att hålla koll på? Hur ska vi förhålla oss till nätet, jämfört med resten av samhället? Vi lyssnade på podcast från materialet nohate.se och diskuterade olika erfarenheter från nätet.

Det här är något av det innehåll vi tog upp:

Skillnaden mellan skadestånd och böter. Böter betalar man till staten. Skadestånd betalas till offret. Man kan bli dömd till att betala skadestånd även om man är under 15 år, däremot kan man inte för böter förrän man fyller 15 och blir straffansvarig. Barn kan bli stämda men inte åtalade.

Vårdnadshavare kan bli skadeståndsskyldiga för något som deras barn gjort.

Även om vi har yttrandefrihet, får vi inte skriva eller säga precis vad vi vill. Om man hotar eller kränker andra kan man bli stämd eller åtalad för till exempel olaga hot eller förtal.

Instagrammålet från 2013 är ett av de mest kända fallen när det kommer till förtal. Två tjejer dömdes för förtal, efter att ha hängt ut fler än 100 personer på instagram, genom att lägga upp bilder som andra skickat till dem. Även om de själva inte skrivit kommentarerna och inte kände personerna på bilderna, blev de dömda eftersom det var de som såg till att bilderna spreds. Du kan alltså bli skyldig till förtal, enbart genom att vidarebefordra bilder eller kommentarer från andra.

Själva brottet förtal handlar om att man gör att någon annan framstår som en dålig person. Det ska ändra synen som andra har på personen. Till exempel om man blir anklagad för att ha gjort något brott eller vara oärlig på annat sätt.

Andra exempel på brott som kan begås på nätet är; olaga hot, olaga förföljelse, ofredande, sexuellt ofredande, barnpornografibrott eller mobbing.

Personuppgiftslagen (PUL) reglerar vilka uppgifter vi får skriva om andra. Det är inte tillåtet att lägga upp andras adress och telefonnummer till exempel.

Dataintrång begås varje gång du använder någon annans inloggning eller bara tar någon annans dator eller telefon. Det är alltså förbjudet att lägga upp bilder på någon annans instagramkonto.

Upphovsrätt är ett annat spännande område som vi bara han snudda vid i en av grupperna.

På nohate.se finns fler juridikpoddar att lyssna på.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.