Dataspel på skolgården

Årskurs fyra hade programmeringsdag idag. Några elever har redan jobbat med programmering på Elevens val i trean, så jag passade på att be dem om hjälp med att ordna dataspelslek på skolgården. Tanken var att lågstadieeleverna skulle få prova på att leka sig till förståelse för begreppen sekvens och loop.

Eleverna jobbade helt på egen hand och klarade strålande av att styra upp två olika slags spel. De hittade på namn, regler och byggde banorna. Tanken var att det skulle vara tre olika banor, som ökade i svårighetsgrad, men dels blev bara två färdiga, dels var de flesta mest intresserade av spel 2, så de släppte tanken på levels.

130

122

Zombieschack gick ut på att ta sig runt på spelplanen, enbart på de vita rutorna, och försöka ta de blå prickarna och samtidigt undvika de två zombiesarna som var programmerade att gå i ett visst mönster, på enbart de svarta rutorna. Det gällde dessutom att klara av det på en minut. Det var inte helt lätt att få till zombisarna på rätt hastighet och bana. Det blev antingen för lätt eller för svårt. En elev påpekade också att det var lite för lite programmering i spelet. Ett förslag hade varit att låta en spelare styra en annan, för att få mer programmeringstänk.

Spel nummer två hette Banana Jump. Där skulle man styra en spelare genom att ropa kommandon som “fram” “vänster” “plocka”, för att ta så många gröna band (=gröna bananer) som hängde i träden, innan tiden var ute. Efter en minut kom en apa in i spelet för att jaga ifatt och ta alla bananer.

124

125

Fyrorna tyckte det var väldigt roligt och jag var imponerad av deras samarbete och driftighet. När det var dags att sluta frågade de när de skulle få göra det igen.

Jag vill absolut göra om det här. Det var väldigt roligt och lärorikt. Kanske gör vi en lektion för en annan klass. Kanske hör jag med fritids om de vill prova. Helt klart är i alla fall att flera elever på skolan fattat vad programmering är. Känns betryggande.

Ett svar på ”Dataspel på skolgården”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.