European Code Week på Sjöstadsskolan

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 10.57.57

European Code Week är ett initiativ från EU-kommissionen för att öka medvetenheten kring kod i hela Europa. Det inkluderade alla europeiska länder, även icke EU-länder. Jag, Karin, är utsedd till en av tre ambassadörer för Sverige och därför kändes det extra angeläget att få hela Sjöstadsskolan med på tåget. Meningen med veckan är att nå ut till så många som möjligt, men det måste inte nödvändigtvis ske under dessa datum. Jag gjorde mitt bästa för att nå ut till alla, men hann inte med under veckan. Mitt mål är dock att alla, elever och personal på Sjöstadsskolan, ska veta att den digitala världen byggs av kod och helst ska alla ha provat på att skriva kod på något sätt.

Så, vad gör vi då när vi jobbar med kod på Sjöstadsskolan? Det varierar så klart från grupp till grupp. Det här är en sammanställning av vad de olika årskurserna har gjort:

Förskolan: treåringarna fick prova att styra, först fröken, sen en Bee-Bot, med hjälp av pilar. Vi tränade då att en robot bara gör precis som man säger och inte kan tänka själv. Ger man tokiga kommandon, kommer roboten göra tokiga saker.

Förskoleklass: Karolina visade på Smartboard hur man skriver kod med pilar, i programmet code.org. Barnen fick turas om att prova på datorn.

år 1: Alla elever fick egen inloggning till studio.code.org där vi började med att träna på att pussla ihop bitarna ordentligt.

år 3: Även här fick alla elever egna inloggningar till studio.code.org och jobbade med övningarna där man ska styra en angry bird-fågel att ta en gris.

år 4: Cattis hade programmering med alla fyrorna i programmet Kojo. En grupp elever som haft programmering på elevens val redan, höll i en uppgift att skapa eget dataspel på skolgården, som lekaktivitet på rasten.

år 5: Jobbar ju med kod varje vecka, men just denna vecka var det fokus på att träna sig på att skriva egna algoritmer för andra att följa. Inte helt lätt!

år 6: Sexorna är ju de elever som jobbat mest med programmering på hela skolan, därför behövde de ingen introduktion till det. Däremot var några elever lärare åt treorna, när jag var tvungen att vara på två ställen samtidigt. Två elever, Simon och Teodor, fick i uppdrag att lära rektorerna och hela servicegruppen, hur man programmerar i Kojo. Alla var mycket imponerade av deras kunskaper.

år 7: Eva-Liisa introducerade kod genom att låta eleverna prova på code.org.

år 8: var på PRAO under vecka 42, men vi jobbar med programmering av egna spel i Scratch, i samband med biologin just nu.

år 9: På torsdagseftermiddagen klämde vi in samtliga nior i ett klassrum där de fick sina inloggningar och jobbade med den högsta nivån på studio.code.org. Det knorrades lite innan, men det verkade som att de flesta hade kul när de väl kom igång.

Tjejforum: Tjejerna fick egna inloggningar och jobbade med studio.code.org

Särskolan: Två elever har jobbat med Bee-Bot och programmeringsappar under hösten.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 10.56.18

Kommentera